PERSBERICHT
 

Weet u wat de stad Krakau en Higgs deeltje met elkaar gemeen hebben? Waar vis uit het water kwam? Hoe de linker en rechter hersenhelft met elkaar samenwerken? Het antwoord kan worden gevonden op een wiskundige boom, die vanaf vandaag te zien is in Brussel.
 

Brussels, 22 juli. Met ingang van vandaag, is in een Brussel een spectaculair sculptuur in de vorm van een boom te vinden op de Oude Graanmarkt (naast de Dansaertstraat). De boom is geïnspireerd door een geometrische fractal gegenereerd door een vooraanstaande Poolse wiskundige, Wacław Sierpiński. Ook wel bekend als de Sierpinski driehoek, de fractal fascineerde vele generaties wetenschappers. Geen wonder - een figuur met oneindige rijen en boeiende patronen.
 

Terwijl u van deze fascinerende boom geniet, biedt Brussel haar inwoners en bezoekers ook een unieke reis door Polen. Het enige wat hiervoor nodig is, is het scannen van de QR-code op de sculptuur om de video af te spelen. De video rondleiding wordt verzorg door drief Poolse wetenschappers:  Prof. Agnieszka Zalewska, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), Piotr Szrek, de mede-ontdekker van de sporen van een dier dat voor het eerst op land liep en Kinga Panasiewicz, een tiener die zelf de synchronisatie van de hersenhelften heeft bestudeerd.
 

De wetenschappers delen persoonlijke verhalen over dingen die hun werk inspireren. Ze onthullen waar ze de energie en inspiritatie vandaan halen om tegen de traditionale verwachtingen van hun beroep in te gaan. U kunt leren of hun passie een kwestie van persoonlijke ambitie is of een product van koppigheid en enthousiasme, wat gebruikelijk is voor Polen. Het woord “jeugdigheid” is de sleutel tot het begrijpen van hun houding. En het gaan niet alleen om hun geboortedatum maar meer nog om hun gemoedstoestand.


De film en boom worden tentoongesteld in Brussel als onderdeel van de campagne “Polska. Spring into new” dat het land Polen in het buitenland promoot. De campagne is gekoppeld aan drie belangrijke jubilea in 2014: het 25-jarig bestaan van de vrijheid, de 15e verjaardag van het lidmaatschap van de NAVO, en de 10e verjaardag van de toetreding tot de Europese Unie.


Bovendien zal Brussel in September een Poolse design tentoonstelling hosten, als onderdeel van de Design September. De tentoonstelling zal plaatsvinden op de kruising van het Sint-Katelijneplein en de Dansaertstraat.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kamilla Rejmer, verantwoordelijk voor perszaken en bevordering van culturele activiteiten, Ambassade van Polen; Tel: +32 2 780.44.89; Fax: +32 2 736.18.81;
kamilla.rejmer@msz.gov.pl

 

Over de hoofdpersonen in de film

  • Agnieszka Zalewska - Hoogleraar natuurkunde aan het Instituut voor Nucleair Onderzoek van de Poolse Academie van Wetenschappen in Krakau. In januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke en Centraal-Oost Europese voorzitter van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), een wetenschappelijk onderzoekcentrum dat ‘s werelds grootste versneller heeft - de Large Hadron Collider. In 2012, informeerde CERN het publiek dat ze waarschijnlijk het Higgs deeltje -een elementair deeltje verantwoordelijk voor het bestaan van massa – gevonden heeft. De informatie werd het jaar daarna bevestigd.
     

  • Piotr Szrek - Een paleontoloog verbonden aan het Nationaal Instituut voor Geologie in Warschau. Samen met Piotr Niedźwiedzki, bestudeerde en beschreef hij de sporen van een viervoeter, ontdekt in een steengroeve in Zachełmie nabij de stad Kielce. De wetenschappers ontdekten dat het dier waarvan ze de sporen ontdekten ongeveer 395 miljoen jaar geleden leefde, dat is 18 miljoen jaar eerder dan de oudste bekende viervoeters. De paleontologen Philippe Janvier en Gaël Clement beschreven deze openbaring als “het gooien van een handgranaat” in het bestaande beeld van de evolutie van vis naar viervoeters.
     

  • Kinga Panasiewicz - Kinga was 16 jaar oud toen ze een studie had uitgewerkt en uitgevoerd over de synchronisatie van de hersenhelften. Door toegang tot een EEG apparaat, bewees ze dat een set van oefeningen die ze had ontwikkeld kan helpen bij een betere synchronisatie van beide hersenhelften. Dit leidt tot een verbetering van het geheugen en leervermogen. Haar werk werd bekroond met de 2e prijs in een wedstrijd voor jonge wetenschappers, de Intel International Science and Engineering Fair.

 

Over Wacław Sierpiński

  • Wacław Sierpiński (1882-1969) - een voorname Poolse wiskundige. Hij staat bekend om zijn uitstekende bijdragen aan de theorie, getaltheorie, theorie van functies en topologie. Hij is bij het brede publiek vooral bekend als de auteur van een fractal genaamd de Sierpinski driehoek.

    Een fractal is een meetkundig figuur, waarvan elk deel hetzelfde statische karakter van het geheel heeft. We komen in ons dagelijks leven fractals tegen (alles wat er voor nodig is, is een korte blik op een bloemkool, bijvoorbeeld), maar de wetenschappers raakten met name geïnteresseerd in fractals aan het eind van de 20e eeuw. Sierpiński was de voorloper – hij construeerde zijn driehoek in 1915, dit was 60 jaar voordat de term "fractal" ontstond.

    Zijn grootste prestatie was echter de oprichting van een voornaam wetenschappelijk centrum in Warschau, dat onderscheiden wiskundigen bij elkaar brengt. Vóór WO2 bestonden soortgelijke wetenschappelijke kringen ook in Krakau en Lvov. Samen vormden ze de zogenaamde Poolse School in de Wiskunde, waarvan prestaties op het gebied van het stellen van theorie, logica of functionele analyses voor wiskundigen over de hele wereld nieuwe perspectieven opende.



 Wykonanie oraz obsługa techniczna:     
info@polonia.be